ЖИГАР ЕТИШМОВЧИЛИГИДА ЭНДОГЕН ИНТОКСИКАЦИЯ ВА УНИ ГЕМОСОРБЦИЯ ОРҚАЛИ КОРРЕКЦИЯ ҚИЛИШ САМАРАДОРЛИГИ (ЭКСПЕРИМЕНТАЛ ТАДҚИҚОТ) - Жабборов Э.Н.; Ярматов С.С. (USA- SCIENTIFIC REVIEW OF THE PROBLEMS AND PROSPECTS OF MODERN SCIENCE AND EDUCATION, 2026)
Жигар организмда асосий детоксикация қилувчи аъзо ҳисобланади. Унинг функцияси бузилганда токсик метаболитлар организмдан чиқарилмай, эндоген интоксикация ривожланади. Бу ҳолат айниқса аммиак ва билирубиннинг қонда тўпланиши орқали марказий асаб тизимига салбий таъсир кўрсатиб, жигар энцефалопатиясига олиб келади. Шу боис, эндоген интоксикацияни камайтиришда гемосорбция усулининг экспериментал асосларини ўрганиш муҳим аҳамиятга эга.