BEL CHURRASINING ASORATLARIGA QARSHI ZAMONAVIY DAVO CHORALARI - Abdullayeva Zubayda Shavkatovna; Yusupova Karomat Ergash qizi (SPAIN- SCIENTIFIC REVIEW OF THE PROBLEMS AND PROSPECTS OF MODERN SCIENCE AND EDUCATION, 2026)
Bel churasining asoratlari – zamonaviy jamiyatda keng tarqalgan sog‘liq muammolaridan biri bo‘lib, ular odatda noto‘g‘ri turish, ortiqcha yuklanish va travmalar natijasida yuzaga keladi. Mazkur maqolada bel churasining asosiy asoratlari, ularning klinik belgilarini aniqlash usullari va profilaktika choralari tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy davolash metodlari, shu jumladan fizioterapiya, medikamentoz terapiya, minimal invaziv jarrohlik va o‘quv mashqlari asosida bel sohasini mustahkamlash bo‘yicha tavsiyalar beriladi. Tadqiqot natijalari sog‘lom turmush tarzini shakllantirish, bel churasining ortiqcha yuklanishini kamaytirish va jarrohlikdan oldingi profilaktik choralarni samarali qo‘llashga xizmat qiladi. Maqola bel churasida og‘riq, disk degeneratsiyasi va mushak spazmlarini kamaytirishga qaratilgan kompleks yondashuvni o‘z ichiga oladi.