MUDDATIDAN OLDIN APNOE BILAN TUG‘ILGAN CHAQALOQLARDA NAFAS OLISHNI FARMAKOLOGIK STIMULYATSIYA QILISHNING KLINIK AHAMIYATI (CANADA - SCIENTIFIC REVIEW OF THE PROBLEMS AND PROSPECTS OF MODERN SCIENCE AND EDUCATION, 2025)
Apnoe – muddatidan oldin tug‘ilgan chaqaloqlarda tez-tez uchraydigan holat bo‘lib, o‘pka yetilmaganligi tufayli nafas olishning to‘xtab qolishi, bradikardiya va gipoksemiya xurujlari bilan namoyon bo‘ladi. Ushbu sindrom neonatal kasallanish va o‘lim xavfini oshiradi. Apnoeni oldini olish va uning epizodlarini bartaraf etishda metilksantinlar eng samarali davo vositasi hisoblanadi.